Čerstvé hovězí maso
Maso-uzeniny > Maso > Hovězí maso
Kategorie | Název masa | Použití |
I. | svíčková | pečení, dušení, smažení, roštování |
kýta (ořech, svrch.,spodní šál zadní) | pečení, dušení, plátky | |
roštěnec- vysoký,nízký | pečení, dušení | |
II. | plec | pečení, dušení, vaření |
kulatá plec | pečení, dušení, smažení, roštování | |
III. | žebro, hrudí | vaření, vývar na polévku |
krk | dušení, vaření | |
IV. | špička hrudí | vývar na polévku |
pupek, bok | vaření, vývar na polévku | |
kližka | guláš | |
V. | vnitřnosti | dušení |
Maso je oblíbenou složkou naší stravy. Skot určený k výkrmu a následné produkci masa je přibližně ve stáří 12 – 24 měsíců. Tomuto věku odpovídají kategorie „mladý býk“, „jalovice“, v ojedinělých případech „vůl“, „býk“ od 24 měsíců. Kupujme proto přednostně hovězí maso z mladého kusu, mírně mramorované, světle červené barvy, což jsou hlavní charakteristiky kvalitního masa.